Ιστορικό

Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1989. Το όνομά του είναι ιστορικό και προέρχεται από τoν αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Κωνσταντίνο Φώκο. Έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο «Καπετάν Κωνσταντής Λαχανάς» και πρώτος κήρυξε στη Σάμο την επανάσταση κατά του τουρκικού ζυγού, τον Απρίλιο του 1821, στη θέση ΄΄Πηγαδάκι΄΄ στο Άνω Βαθύ.

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου μας είναι επικεντρωμένες στα εξής:

  • Στη διατήρηση της παράδοσης του τόπου μας και την προβολή της πολιτιστικής του κληρονομιάς.
  • Στην ευαισθητοποίηση των νέων, ώστε να έρθουν σε επαφή με την τοπική μας παράδοση, τα Ελληνικά ήθη και έθιμα, καθώς και τη λαϊκή παράδοση και τον πολιτισμό άλλων λαών.
  • Στην ανάπτυξη πολιτιστικών σχέσεων και δεσμών φιλίας με συγγενείς συλλόγους και οργανώσεις, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μέσα από την συμμετοχή σε συναφείς εκδηλώσεις.
  • Στην προβολή και πολιτιστική αναβάθμιση του ακριτικού νησιού μας, μέσα από τον ευρύ κύκλο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει.
  • Στην ανάπτυξη των ιδεωδών της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στη δημιουργία σχέσεων φιλίας και αλληλοσεβασμού μεταξύ των πολιτών.
  • Στη μελέτη και συνειδητοποίηση των προβλημάτων που αφορούν την κοινωνία του χωριού μας, στην υπεύθυνη τοποθέτηση απέναντι σ’ αυτά και στη συλλογική δράση για την επίλυσή τους.
  • Στην προστασία του περιβάλλοντος ειδικότερα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βαθέος και γενικότερα στο νησί, μέσω της συμμετοχής του σε δράσεις που σχετίζονται με καθαρισμό μονοπατιών, ακτών, δεντροφυτεύσεις κ.α.
  • Στην παροχή ψυχαγωγίας προς τις ηλικιωμένες πληθυσμιακές ομάδες που αποτελούν μέλη του ΚΑΠΗ Δήμου Σάμου, καθώς και των οικότροφων του Δημοτικού Γηροκομείου Σάμου.

Ο Σύλλογός μας αναβιώνει παλαιά έθιμα της Σάμου, όπως είναι ο Σαμιώτικος Γάμος, ο Καδής (έθιμο που αναβιώνει κατά τη διάρκεια της Αποκριάς), ο Άη - Γιάννης ο Κλήδονας. Κάθε χρόνο τον Απρίλιο οργανώνει ειδική εκδήλωση για να τιμήσει τον αγωνιστή της Ελληνικής επανάστασης του 1821, Καπετάν Κωνσταντή Λαχανά, στη θέση Πηγαδάκι στο Άνω Βαθύ. Επιπλέον, κάθε χρόνο συμμετέχει σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια εθνικών επετείων - όπως στον εορτασμό της Ένωσης της Σάμου με την Μητέρα Ελλάδα- καθώς και σε εκδηλώσεις που οργανώνονται από τον Δήμο Σάμου (δρώμενα κατά τη διάρκεια της Αποκριάς, αλλά και στις Γιορτές Σαμιώτικου Κρασιού κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο), την Μητρόπολη Σάμου, καθώς και από άλλους συλλόγους και φορείς της Σάμου.

Κάθε χρόνο κατά τους χειμερινούς μήνες οργανώνει στο Νέο Πολιτιστικό Κέντρο Βαθέος ομιλίες ενημερωτικού χαρακτήρα με θέματα ιατρικά, κοινωνικά, ιστορικά, θρησκευτικά κ.ά., ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια για ετήσια διοργάνωση σεμιναρίων παραδοσιακών χορών από καταξιωμένους καθηγητές στο αντικείμενο αυτό.

Επιπλέον έχει καθιερώσει και διοργανώνει τα τελευταία 15 χρόνια Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών κατά τον μήνα Ιούλιο στο υπαίθριο θέατρο του Άη-Γιαννάκη στο Άνω Βαθύ, με πολύ μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση από το ευρύτερο κοινό και με συμμετοχή συγκροτημάτων τόσο από την Σάμο όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο Σύλλογός μας έχει λάβει μέρος κατά καιρούς σε γυρίσματα εκπομπών πολλών τηλεοπτικών σταθμών (ΝΕΤ, ΕΤ3, ΜΕGA, ΣΚΑΪ), με χορευτικά συγκροτήματα και παρουσίαση διαφόρων δρώμενων, στα πλαίσια πάντα της προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των εθίμων μας.

Μεγάλη είναι επίσης η προσπάθεια που πραγματοποιείται από τον Σύλλογό μας σε επίπεδο έρευνας και καταγραφής των εθίμων μας, καθώς και γενικότερα της τοπικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ζητούμενο και στόχο για τον Σύλλογο αποτελεί η μεταλαμπάδευση όλων αυτών στις νεότερες γενιές.

Επιπρόθετα αξίζει να αναφερθεί η διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων από τον Σύλλογο, στις οποίες έχουν τιμηθεί συμπολίτες μας που έχουν διαπρέψει ή και που διαπρέπουν στο χώρο της τέχνης (μουσικοί: Μούτσος - Καλτάκηδες - Κατέρης, ζωγράφοι: Ευρυγένης - Κυπραίος). Έχει εξάλλου παρουσιάσει σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως η Μουσική Σχολή "ΑΡΜΟΝΙΑ", αφιερώματα στην παραδοσιακή μουσική, τον χορό και το τραγούδι της Σάμου.

Θέλουμε ακόμα να επισημάνουμε ότι ο Σύλλογός μας είναι μέλος του κέντρου πρόληψης και αγωγής υγείας «Ο ΦΑΡΟΣ» (ΟΚΑΝΑ), των «Γιατρών χωρίς σύνορα», της «UNICEF» και των περιοδικών "Απόπλους" και "Μεθόριος".

Τέλος, ας τονιστούν οι πολλές συμμετοχές του σε διάφορες εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Βρείτε μας στο Facebook!

Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος Σάμου "Ο Καπετάν Λαχανάς"

Ποταμάκι - Άνω Βαθύ

83100 Σάμος